Follow Us: fbtwiterrss
Theme Color:
Language:
Others
Text Size:
A- A A+

Badan Sukarelawan Al-Taqwa

Menjalankan kerja-kerja membantu mereka yang memerlukan bantuan secara berjadual dengan memberi khidmat mengadakan lawatan di hospital- hospital, rumah-rumah kebajikan, pusat-pusat serenti, penjara dan masyarakat awam di samping memberikan khidmat nasihat mengenai perubatan, pendidikan, kerjaya, kaunseling dan bantuan-bantuan kebajikan berupa kewangan dan barangan kepada yang memerlukan.

Aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh BSAT

Kempen Derma Darah

Pada 3 Februari 2012 bersempena dengan Sambutan Maulidur Rasul dan Kempen Berzakat 1433H/2012M Peringkat Negeri Melaka , Badan Sukarelawan Al-Taqwa MAIM telah dipertanggungjawabkan untuk menganjurkan satu kempen menderma darah Kempen ini telah djalankan di Ruang Legar Kompleks MAIM,Bukit Palah,Melaka. Tujuan kempen ini adalah untuk memberikan bantuan kepada Unit Tabung Darah, Hospital Besar Melaka bagi menambah simpanan darah.Seramai 77 orang telah menderma darah di dalam kempen tersebut. Para penderma terdiri daripada orang awam yang hadir ke Ekspo Sempena Maulidur Rasul dan Kempen Berzakat, anggota tentera dan juga kakitangan di dalam Kompleks MAIM.


1

Program Smart Solat Pra Remaja Al-Taqwa MAIM

Untuk program ini, golongan yang menjadi sasaran adalah golongan kanak-kanak yang akan  meningkat  remaja di sekitar Kampung Bukit Bulat,Machap, Alor Gajah, Melaka. Para peserta akan diuji pengetahuan mereka tentang perlaksanaan ibadat solat dan seterusnya mereka diajar  dan diperbaiki kelemahan yang ada agar rukun Islam yang kedua itu dapat dilaksanakan dengan sempurna. Selain menunaikan solat fardhu, para peserta turut diajar mengenai solat-solat sunat.Di samping itu, peserta dikehendaki mengikuti sesi senamrobik dan riadah pada sebelah pagi dan petang manakala pada sebelah malam mereka juga dikehendaki menghadiri sesi Qiamullail.Acara program juga turut diselitkan dengan sesi ceramah tentang pemakanan bagi memberi pendedahan akan kepentingan pemakanan yang sihat dan halal.

 

 5

Program Gotong-royong Komuniti

Pada 14 Januari 2012, Al-Taqwa MAIM telah mengadakan Program Gotong-royong Komuniti bertempat di kawasan Alor Gajah ,Melaka. Dua aktiviti telah diisi di dalam program ini iaitu pembersihan kawasan perkuburan( Kawasan Perkuburan Islam Jelatang  dan Kg. Pengkalan) serta pembersihan Masjid Al-Rasyiddin ,Alor Gajah. Seramai 300 orang sukarelawan telah turut serta dan mereka terdiri daripada para pelajar Kolej Vokasional Datuk Seri Md Zin yang turut bekerjasama dengan JKKK Kawasan Alor Gajah.

 

2

 

 

VOTE

Your opinion about the new portal of Melaka Islamic Religion Council:

Can Be Further Improved - 0%
Good - 33.3%
Satisfy - 0%

VISITOR STATISTICS

Today665
Yesterday1335
This Week9204
This Month20048
Total3565886

Malacca Islamic Religion Council,
Pusat Islam Melaka, Bukit Palah,
75400, Melaka.

 +606-283 7416 / 283 2077
      / 284 9809

 +606 282 6033

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

.