Pemberian Alat Bantu Pulih oleh Badan Sukarelawan Al-Taqwa

pemberianalatbantupulihPEMBERIAN ALAT BANTU PULIH OLEH BADAN SUKARELAWAN AL TAQWA

Alhamdulillah hari ini Badan Sukarelawan Al-Taqwa MAIM (BSAT) dan Unit Pembangunan Insan (PI) telah menjalankan rutin menyantuni satu keluarga di Kampung Padang Temu, Melaka.

Dalam ziarah ini, Ketua Unit Badan Sukarelawan Al-Taqwa MAIM (BSAT); Encik Muhammad Haziq Abdullah Thani dan Pegawai Seranta MAIM; Puan Normah. Puan Esa Bonsu, 78 merupakan seorang ibu tunggal yang menghidap sakit strok, darah tinggi dan kencing manis sejak tahun lepas. Sejak daripada itu, beliau kini hanya bergantung kepada susu Nutrient Optimum dan memakai pampers sepanjang masa serta bergerak dengan menggunakan kerusi roda sahaja.

Dalam kunjungan ringkas ini, pihak BSAT telah bertanyakan khabar beliau sekeluarga dan turut menyampaikan sebuah katil boleh laras, 4 tin susu Nutrient Optimum dan 2 kotak pampers bagi kegunaan beliau. BSAT juga akan bekerjasama dengan Agihan Zakat Melaka Tengah bagi memberikan bantuan yang bersesuaian kepada beliau untuk menampung kos perbelanjaan susu.

Didoakan semoga keluarga ini tabah dan sabar dalam menghadapi dugaan kehidupan serta sentiasa dipermudahkan urusannya di dunia dan akhirat.

Jutaan terima kasih kepada semua pembayar zakat di negeri ini.

Tanggungjawab anda, amanah kami.

Firman Allah S.W.T dalam Surah at-Taubah, ayat 60 yang bermaksud :

“Sesungguhnya sedekah (zakat) itu hanyalah untuk orang fakir, orang miskin, amil yang menguruskannya dan orang muallaf yang dijinakkan hatinya serta untuk hamba yang hendak memerdekakan dirinya dan orang yang berhutang dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah dan orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang sedemikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.”

 

UNDIAN

Apakah pendapat anda tentang perkhidmatan yang disediakan oleh MAIM?

STATISTIK PELAWAT

Hari Ini1896
Semalam1512
Minggu Ini1896
Bulan Ini35499
Keseluruhan3624708
HUBUNGI KAMI

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka, Bukit Palah,
75400, Melaka.

 +606-283 7416 / 283 2077
      / 284 9809

 +606 282 6033

 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

.