Seksyen MAL

MAL dikenali sebagai Baitulmal, merupakan satu bentuk pentadbiran yang mengendalikan harta-harta orang Islam yang mati tidak berwaris atau berwaris tetapi tidak menghabisi semua bahagian mengikut faraid.

Harta MAL boleh dipecahkan kepada beberapa skop seperti :

 1. Pengurusan harta pusaka / Wasiat
 2. Hibah
 3. Sedekah
 4. Derma perseorangan
 5. Luqatah
 6. Wang faedah
 7. Wang fidyah
 8. Wang Insurans
 9. Hutang Lapuk
 10. Hasil Sewaan
 11. Hasil Pelaburan
 12. Nazar
 13. Kafarah 

Fungsi Seksyen MAL

 1. Menyediakan pelan dan carian tanah bagi kes wakaf dan sumber am
 2. Menyediakan laporan tanah untuk permohonan wakaf dan penerimaan tanah Baitulmal
 3. Membuat lawatan ke tapak dan mengenalpasti tanah untuk tujuan tindakan/arahan semasa
 4. Mendapatkan tandatangan pewakaf bagi borang pindah milik 14A dan serah milik sebahagian tanah 12B
 5. Mendapatkan carian cukai dan penilaian tanah wakaf dan Baitulmal.
 6. Menghadiri proses perbicaraan kuasa dan bicara pengambilan tanah bagi kes yang melibatkan MAIM.
 7. Mendaftarkan borang pindah milik dan serah milik sebahagian ke pejabat tanah
 8. Mengendalikan proses penguatkuasaan terhadap pencerobohan tanah Waka

Pengurusan Harta pusaka(faraid)

Faraid dari segi bahasa mempunyai maksud yang banyak. Antaranya ialah menentukan, memastikan, menghalalkan dan mewajibkan. Menurut istilah syara', faraid adalah pembahagian harta seorang Islam yang telah meninggal dunia dan tidak meninggalkan wasiat sebelum kematinnya. Maka harta peninggalannya akan dibahagikan kepada ahli warisnya (seperti anak, isteri, suami, ibu dll), menurut hukum Islam.

Fidyah

Maksud Fidyah ialah satu cupak makanan asasi tempatan yang disedekahkan kepada fakir miskin mewakilli satu hari yang tertinggal puasa Ramadhan padanya. Makanan asasi masyarakat Malaysia adalah beras, maka wajib menyedekahkan secupak beras kepada fakir miskin bagi mewakili sehari puasa. Ukuran secupak beras secara lebih kurang sebanyak 670gram. Contohnya sipulan telah meninggalkan puasanya sebanyak 5 hari, maka dia wajib membayar Fidyahnya sebanyak 5 cupak beras kepada fakir miskin

Hibah

Hibah bererti pemberian sesuatu harta kepada penama / waris di atas dasar kasih sayang dan kemanusiaan tanpa mengharapkan balasan.

Luqatah

Dari segi bahasa,Luqatah ialah sesuatu yang ditemui di tanah,menurut syarak pula ialah harta yang ditemui di suatu kawasan yang tidak dimiliki,tidak dijaga dan penemu tidak mengenali pemiliknya. Luqatah juga bermaksud harta yang hilang dari tuannya dan dijumpai oleh orang lain. Ia juga ditakrifkan sebagai harta tanpa milik yang dihormati yang dijumpai di sesuatu tempat yang tidak sepatutnya disimpan dan si penemunya tidak mengetahui orang yang berhak ke ats harta tersebut.

Nazar

Pengertian nazar menurut istilahnya secara mudah ialah mewajibkan diri sendiri melakukan sesuatu amalan dengan niat mendampingi diri pada Allah. Sebagai contoh, seseorang berkata: Jika Allah menyembuhkan saya daripada penyakit ini, nescaya saya akan berpuasa sebanyak tiga hari dan sebagainya. Nazar ini wajib disempurnakan sebaik sahaja ia sembuh daripada penyakitnya it

Kafarah

Dari sudut bahasa (al-Kafru) yang bermaksud menutup. Dinamakan kafarah kerana ia menutup dosa dan mendapat keringanan daripada Allah s.w.t. * Dari sudut Istilah ia bermaksud perbuatan yang boleh menghapus dosa yang berupa membebaskan hamba, bersedekah dan puasa dengan syarat-syarat tertentu. Ia juga suatu penampal kecuaian yang dilakukan oleh manusia dalam tindakkannya.

UNDIAN

Apakah pendapat anda tentang perkhidmatan yang disediakan oleh MAIM?

Memuaskan - 3.7%
Kurang Memuaskan - 5.8%
Terbaik - 4.5%

Total votes: 1394
The voting for this poll has ended on: Disember 30, 2022

STATISTIK PELAWAT

Hari Ini1708
Semalam1946
Minggu Ini7021
Bulan Ini3654
Keseluruhan3842712
HUBUNGI KAMI

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka, Bukit Palah,
75400, Melaka.

 +606-283 7416 / 283 2077
      / 284 9809

 +606 282 6033

 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

.