Pengurusan Zakat Negeri Melaka

Zakat ( Siasatan Dan Agihan )

Bertanggungjawab dalam mengurus,merancang dan mengawal hal ehwal kebajikan para penerima bantuan yang terdiri daripada semua asnaf yang telah ditentukan.Menyelaras dan membuat siasatan terhadap permohonan bagi mereka yang memerlukan bantuan dan perhatian daripada pihak Baitulmal.

Enakmen Pengagihan Zakat

Enakmen Pentadbiran Agama Islam ( Negeri Melaka ) 2002 Seksyen 75 ceraian 1. Majlis dengan persetujuan Yang di-Pertuan Agong boleh membuat peraturan-peraturan untuk mengawal selia semua perkara yang berhubungan dengan pemungutan,pentadbiran dan pembahagian zakat dan fitrah

 

Objektif Bahagian

 1. Mengagihkan kutipan zakat kepada lapan asnaf mengikut program,skim dan projek yang telah ditetapkan didalam anggaran belanjawan zakat secara cekap dan berkesan serta memenuhi kehendak syariat bagi asnaf yang dibantu.
 2. Mengenal pasti golongan fakir dan miskin yang perlu dibantu .Menyiasat dan memproses permohonan bantuan untuk menentukan kesahihan dan kelayakan mengikut garis panduan dan kelayakan yang telah ditetapkan.
 3. Mewujudkan perasaan redha dan sabar di kalangan golongan yang layak dibantu.
 4. Bekerjasama dengan semua pihak bagi membantu golongan yang layak daripada kewangan zakat.

Kelayakan

 1. Fakir : Orang yang tiada mempunyai harta atau mata pencarian tetapi pendapatannya menampung separuh keperluan asas untuk diri dan tanggunganya.
 2. Miskin : Orang yang tiada mempunyai harta atau mata pencarian tetapi masih tidak dapat menampung keseluruhan keperluan asas sama ada bagi dirinya atau seisi keluarga dibawah tanggungannya.
 3. Amil : Orang yang menguruskan perihal zakat segi kutipan, pengurusan,kawalan dan sehinggalah kepada pengagihnya.
 4. Muallaf : Orang yang baru memeluk Agama Islam yang dijinakkan hatinya dengan diberi panduan dan bantuan agar mereka tetap teguh mencintai Islam.
 5. Riqab : Hamba yang diberikan peluang oleh tuannya untuk menebus dan memerdekakan dirinya tetapi tidak mempunyai wang untuk tujuan tersebut.
 6. Gharimin : Orang yang menanggung hutang yang dibenarkan oleh syara’ seperti hutang untuk maslahah orang ramai tetapi tidak mampu membayar hutang tersebut.
 7. Fisabilillah : Orang yang berjuang untuk keperluan dan program maslahah ( kepentingan ) orang – orang Islam untuk menegakkan syiar Islam.
 8. Ibnu Sabil : Musafir yang keputusan atau kehabisan belanja untuk meneruskan perjalanan yang bertujuan baik yang dibenarkan oleh syarak.

UNDIAN

Apakah pendapat anda tentang perkhidmatan yang disediakan oleh MAIM?

Memuaskan - 3.7%
Kurang Memuaskan - 5.8%
Terbaik - 4.5%

Total votes: 1394
The voting for this poll has ended on: Disember 30, 2022

STATISTIK PELAWAT

Hari Ini1826
Semalam1946
Minggu Ini7139
Bulan Ini3772
Keseluruhan3842830
HUBUNGI KAMI

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka, Bukit Palah,
75400, Melaka.

 +606-283 7416 / 283 2077
      / 284 9809

 +606 282 6033

 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

.