|

Misi & Visi

Image

Objektif Koporat

  • Mendorong dan menggerakkan masyarakat Islam ke arah peningkatan ilmu dan amalan yang cemerlang sesuai dengan tujuan mewujudkan masyarakat berdaya maju, berakhlak dan bercita-cita tinggi berdasarkan syariat Islam.
  • Menjadikan MAIM sebagai organisasi penyatu ummah dan rujukan masyarakat Islam dalam permasalahan yang timbul.
  • Menjalinkan perpaduan kaum di kalangan masyarakat berbilang kaum, bangsa dan budaya melalui dakwah yang berkesan dan mantap.
  • Memaju dan membangunkan Baitulmal untuk memantapkan ekonomi secara berperancangan yang rapi dan berhati-hati dalam bidang pelaburan, pembinaan dan perniagaan yang tidak bercanggah dengan syarak.
  • Membangunkan dan mengembangkan institusi zakat untuk manfaat Masyarakat Islam.

Misi

MAIM sebagai pemacu dan pemertabatan pengurusan zakat dan pembangunan hartanah Baitulmal Negeri Melaka dan meneraju sosio ekonomi umat Islam melalui tadbir urus yang sistematik dan
memelihara prinsip maqasid syariah seiring dengan perkembangan teknologi semasa secara telus dan efisyen  

Visi

MAIM sebagai organisasi peneraju Pengurusan Baitulmal yang unggul, cekap, mesra dan berkualiti bagi memperkasakan pembangunan ekonomi umat Islam di Melaka menjelang 2022 seiring perkembangan teknologi dan keperluan semasa serta berlandaskan syarak.

Pin It

Hubungi Kami

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka,
Bukit Palah, 75400,
Melaka, MALAYSIA.

G : 2.21462, 102.26442

T : +606 283 7416 / 283 2077 / 284 9809
F : +606 282 6033
E : admin[at]maim[dot]gov[dot]my

Ikuti Kami

Kemaskini Terkini

  • Pada Rabu 22 Mac 2023, 08:09:03.

Jumlah Pelawat

003589735

PENAFIAN : Pihak Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada ataupun syarikat yang disyorkan oleh MAIM. 

Paparan terbaik dengan resolusi 1366 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera. 

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

Bilangan Masjid dan Surau Mengikut Daerah di Negeri Melaka