|

Dua Beradik Piatu Cekal Harungi Kehidupan Sendiri

 tan1

tan2

tan3

 

Dua Beradik Piatu Cekal Harungi Kehidupan Sendiri,

Skuad Agihan Zakat (SAZ) Melaka kali ini, menziarahi dua adik beradik lelaki yatim piatu di Taman Bertam Jaya hari ini. Sejak ibu mereka seorang Muallaf meninggal dunia pada Julai 2021 kerana Covid, abang sulung iaitu Muhammad Abdul Karim Abdullah yang mengambil alih tugas menjadi ketua keluarga bagi meneruskan persekolahan adiknya, Muhammad Hamirul Abdullah, 14 tahun.
 
Muhammad Abdul Karim yang hanya bekerja sebagai pembantu tukang masak, akan menghantar adiknya setiap pagi ke sekolah menengah di Malim sebelum memulakan pekerjaan walaupun beliau tidak mempunyai lesen motor dan cukai jalan yang telah tamat tempoh kerana tidak berkemampuan.
 
“Selepas itu, saya akan mengambil upah di mana sahaja tempat yang boleh menerima upah seperti mengecat dan membaiki perkakasan elektrik”, katanya ketika ditemui. â€œNamun, sejak beberapa minggu yang lalu, pinggang saya mula rasa sakit dan selalu tidak dapat hadir bekerja, sehingga tak mampu membayar sewa rumah bulan ni”, tambahnya.
 
Sehubungan perkara tersebut, pihak SAZ dan Unit Kebajikan Muallaf Balai Islam telah menyampaikan bantuan kewangan bagi melunaskan pembayaran sewa rumah kepada dua beradik tersebut serta barangan keperluan dapur di rumah yang mereka diami. Bahagian Agihan Zakat juga, akan membantu kedua-dua beradik ini untuk menerima bantuan bulanan sewajarnya bagi meringankan beban yang ditanggung.
 
Pin It

Hubungi Kami

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka,
Bukit Palah, 75400,
Melaka, MALAYSIA.

G : 2.21462, 102.26442

T : +606 283 7416 / 283 2077 / 284 9809
F : +606 282 6033
E : admin[at]maim[dot]gov[dot]my

Ikuti Kami

Kemaskini Terkini

  • Pada Selasa 23 April 2024, 01:40:45.

Jumlah Pelawat

003726635

PENAFIAN : Pihak Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada ataupun syarikat yang disyorkan oleh MAIM. 

Paparan terbaik dengan resolusi 1366 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera. 

Portal Rasmi Majlis Agama Islam Melaka

MyGov Portal

privasi

/*SENARAI PASAR MALAM DI DAERAH DUNGUN